Bodemkwaliteit effectief verbeteren

Om ons 45-jarig jubileum te vieren, delen we vooruitstrevend werk uit de afgelopen jaren. Dit keer de in praktijk bewezen Testkit Bodemkwaliteit: hoe leer je de bodem kennen en hoe verbeter je de kwaliteit?

Behoefte tools om bodemkwaliteit te beoordelen

In het begin van de 21e eeuw bestond er veel onduidelijkheid over de definitie van bodemkwaliteit en met welke parameters bodemkwaliteit, op een in de praktijk uitvoerbare manier, objectief gekarakteriseerd kon worden. Toenmalige methoden om de kwaliteit te meten waren vaak arbeidsintensief, ingewikkeld en duur voor de gebruiker. Ook waren voor het beoordelen van bodemkwaliteit vooralsnog nauwelijks praktische instrumenten voorhanden. Daarin kwam verandering toen het Louis Bolk Instituut in 2002 de Testkit Bodemkwaliteit ontwikkelde en geïnteresseerde agrarische ondernemers leerde praktisch en systematisch naar hun bodem te kijken. 

Focus op bodemkwaliteit: onverminderd belangrijk

De bodem is de letterlijk de basis van ons bestaan en onze voedselvoorziening. Het belang van bodemonderzoek blijft daarom onverminderd actueel: niet alleen voor agrarische ondernemers, maar ook voor waterschappen, natuurbeherende organisaties en overheid. Duurzaam bodembeheer is een van de meest kansrijke oplossingen voor huidige complexe problemen in de landbouw. In de Testkit Bodemkwaliteit die we hebben ontwikkeld, leer je hoe je met eenvoudige, praktijkgerichte analyses aan de kwaliteit van je bodem kunt werken. 
 

Download

Meer achtergrondkennis opdoen?
Bestel dan de publicatie Bodemsignalen

 

BEST OF BOLK  
Al vanaf het eerste uur denken en handelen wij vanuit de wetenschap dat mens, dier, plant en bodem met elkaar samenhangen. Nu, 45 jaar later, staan we te midden van een groeiende beweging die zich aansluit bij onze integrale aanpak voor een veerkrachtige landbouw, voeding en gezondheid. Om dit te vieren herplaatsen we een aantal vooruitstrevende Bolk-publicaties: rapporten, concepten of systemen die actueler zijn dan ooit. Lees ook het interview met onze directeur Ilse Geijzendorffer over waarom ons eigenwijze onderzoek hard nodig is.   

Geplaatst op:
09-09-2022