Bijdrage aan milieuprobleem en duurzame voedselproductie
Regeneratieve landbouw combineert voedselproductie met herstel van ecosystemen, verbetering van de bodemvruchtbaarheid, waterbeheer en biodiversiteit. Daarnaast kan regeneratieve landbouw een positieve bijdrage leveren aan de sociale en economische positie van boeren. Zo draagt het bij aan het oplossen van de brede milieuproblematiek van de Nederlandse landbouw. En speelt het in op de groeiende marktvraag naar duurzame voedselproductie.
Innovatieprogramma van partners uit hele voedselsysteem
Het programmavoorstel is ontwikkeld door Next Food Collective, Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht in samenwerking met 54 partners uit het hele voedselsysteem. Het consortium bestaat uit boerencoöperaties en -netwerken, ketenpartijen, financiële instellingen, kennis- en technologieleveranciers en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Deze partijen starten in 2024 gezamenlijk met de uitvoering. Het ministerie van LNV heeft het programmavoorstel ingediend.
Wetenschappelijke kennis met impact in de praktijk
Het Louis Bolk Instituut verricht al ruim 45 jaar wetenschappelijk onderzoek naar duurzame landbouw, voeding en gezondheid met impact in de praktijk. Wij zetten als onderzoeksinstituut in op een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem. Gezien het veranderende klimaat en steeds strengere wetgeving wordt het belang van een gezonde bodem steeds duidelijker. Wij genereren kennis, werken samen met boeren en experimenteren op bedrijven met maatregelen voor een gezonde bodem als basis voor een weerbare en robuuste productie. Lees meer over duurzaam bodembeheer op onze website.