Innovatie: blauwe zomerlupine, haver en deder
Het innovatieve karakter van OMEGA zit in de gewas- en rassenkeuzes, en de teeltcombinaties die een rol kunnen spelen in een glutenvrije afzetketen. Het gaat om blauwe zomerlupine, witte winterlupine, zomer- en winterrassen van naakte haver, en zomer- en winterrassen van deder. Deder is een oliehoudend gewas dat een goede onkruidonderdrukker is. Met deze teeltcombinaties willen we de mogelijkheden voor regionale ketenontwikkeling verbreden. Tegelijkertijd willen we de opschaling van de lupineteelt stimuleren. Daarnaast is mengteelt een nieuwe duurzame teeltmethode om o.a. onkruiddruk te verlagen en biodiversiteit te bevorderen. Mengteelten voor humane consumptie worden op dit moment met name ontwikkeld in de combinatie tarwe-veldboon en nog niet in de combinatie deder-lupine en haver-lupine.
Twee grootste uitdagingen van lupineteelt
Voor de opschaling van de lupineteelt in Nederland spelen twee belangrijke obstakels een rol: teeltonzekerheid door de schimmelziekte anthracnose en te hoge gehalten aan bitterstoffen (alkaloïden) in het geoogste product. Het is van belang om deze problemen aan te pakken omdat dit eiwitrijke gewas verder goede producteigenschappen bezit en een ideale vervanger is van soja en vlees.
Meer informatie
Teeltgids deder (factsheet)
Teelthandleiding lupine
De nutritionele waarde van lupine (poster)
Waar lupines telen in Nederland?
Vanuit het SABE-project ‘Kennisdelen Lupineteelt voor Humane Consumptie’:
4 praktische factsheets over de teelt van lupine
Deelnemers samenwerkingsverband
Naast de (hoofd)aanvrager van dit project, de Lingehof, maken Bijzonder Brabants (i.s.m. telersvereniging LuPeel) en Lekker Lupine deel uit van het EIP-samenwerkingsverband.
Het Louis Bolk Instituut (LBI), kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid coördineert het project en levert de wetenschappelijke basis. Keep Food Simple en MFH Pulses dragen bij aan de ontwikkeling en testen prototype producten op basis van de gebruikte gewassen.