Nieuwe publicaties van het Louis Bolk Instituut

Ontdek onze nieuwe publicaties uit november! Bekijk onze posterserie over de resultaten van biodiversiteitsmaatregelen in het Buijtenland van Rhoon, wat is het lokale effect op de omgeving en op het saldo van de Rhoonse akkerbouwer? Raadpleeg ook ons rapport over de effecten van zeewierconcentraat op de teelt van peen en aardappel, onder andere op de smaak, en ons rapport over de rol van dikke mestfracties bij het leveren van ecosysteemdiensten. Bekijk hier alle recente kennisproducten en schrijf je in voor updates.

Veldonderzoek zilte teelt © Louis Bolk Instituut

Poster

Biodiversiteit & Saldo

Wat kost biodiversiteit? En levert het ook wat op?

Dennis Heupink

Maatregelen die in het Buijtenland van Rhoon zijn genomen vertalen zich over het algemeen in een goede score op de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA). Dit heeft economisch gevolgen voor de opbrengst, maar veel kosten dalen ook. Wat is het beeld per saldo?

Bodem & Biodiversiteit

Leiden bodemmaatregelen tot een hogere biodiversiteit?

Anne Hoek van Dijke

Sinds 2018 zijn in het Buijtenland van Rhoon tal van maatregelen genomen ten behoeve van de bodemgezondheid. Hebben deze maatregelen geleid tot een betere bodemgezondheid en meer bodembiodiversiteit?

Waterkwaliteit & Biodiversiteit

Eerste inzichten in waterkwaliteit van het Buijtenland van Rhoon

Rosanne Onstenk

Pijlers van natuurinclusieve landbouw zijn het benutten, verrijken en sparen van de natuur. Water is een bron voor gewasgroei (benutten), een ecologische verbindingszone (verrijken) en het wordt genoemd als het volgende ‘stikstofdossier’ (sparen). Welk effect hebben de maatregelen in Rhoon op de waterkwaliteit?

Flora, Insecten & Vogels

Draagt natuurinclusieve landbouw bij aan de bovengrondse biodiversiteit?

Boki Luske

Sinds 2018 worden in het Buijtenland van Rhoon tal van maatregelen genomen om biodiversiteit te versterken, zoals meer gewasdiversiteit, meer natuurelementen en minder gewasbeschermingsmiddelen. Hebben deze maatregelen geleid tot meer biodiversiteit?

Factsheet

Factsheet Beheersing van tabakstrips in zaaiui

Gewasmonitoring is essentieel, ICM-aanpak de toekomst

Leen Janmaat, Suzanne Lommen, Julia Mechelse, Jeroen Scheper, David Kleijn, Tibor Bukovinszki, Bas Allema, Hilfred Huiting

Tabakstrips kan veel schade veroorzaken in de uienteelt. In deze factsheet staat informatie over de biologie van de plaag, de interactie met het gewas én over de natuurlijke vijanden van tabakstrips.

 

Rapport

Zeker Zilt: kwaliteit van aardappel en peen, geteeld met zeewierconcentraat in de waddenregio

Abco de Buck, Jan-Paul van der Kolk

Wat doet het gebruik van zeewierconcentraat in de teelt van peen en aardappel op de smaak en de inhoudsstoffen van deze gewassen? Dat is onderzocht in een veldonderzoek van 2 teeltseizoenen, met als doel nieuwe streekproducten te ontwikkelen 'Van de Wadden'.

Veldeffecten van opgewaardeerde dikke mestfracties op de bodem, productiviteit en biodiversiteit van veenweidegrasland

Joachim Deru, Jacco de Stigter, Willemien Geertsema, Harmke van der Weijde, Jasper Beek, Debby van Rotterdam

Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) richt zich onder andere op het terugdringen van ammoniakemissies in rundveestallen. In Nederland speelt de stikstofdiscussie, die kansen biedt voor de melkveehouderij, bijvoorbeeld door het vergroten van de waardering voor ecosysteemdiensten zoals het behoud van grasland en biodiversiteit. In de GLB-pilot "Gescheiden met Waarde" wordt de rol van dikke mestfracties in het leveren van ecosysteemdiensten onderzocht, inclusief de emissies van ammoniak en broeikasgassen.

Wetenschappelijk artikel

The feasibility of combining greening schoolyards and nutrition education in primary schools: A qualitative study

Geertje van Wijk, Lisa van Antwerpen, Femke Hoefnagels, Sjef Staps, Marieke Battjes-Fries

Steeds meer scholen geven voedseleducatie of vergroenen hun schoolplein, bijvoorbeeld door het aanleggen van een moestuin. Deze studie onderzocht hoe basisscholen denken over de combinatie van voedingseducatie en vergroening van het schoolplein. Succesvolle implementatie blijkt afhankelijk van visie, draagvlak en integratie in het curriculum.

Op de hoogte blijven van onze nieuwe publicaties? Schrijf je in voor updates. Ongeveer één keer per maand sturen we een overzicht per mail.

Geplaatst op:
03-12-2024