© Walther Siksma, Flickr (licentie)
Positieve Gezondheid: eigen regie centraal
Positieve Gezondheid is een brede visie op gezondheid, waarbij zingeving, maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven een belangrijke rol spelen. Daarnaast staat de eigen regie van de bewoner centraal. Voor de gemeente Delft betekende dit dat bewoners uit de wijken Buitenhof en Voorhof werden uitgenodigd om te horen wat in hun ogen nodig was om de wijk te versterken op het gebied van gezondheid en welbevinden. Vervolgens werden deze ideeën samen met zorg- en welzijnspartners vertaald naar concrete activiteiten en interventies met een centrale rol voor de bewoners.
Gezonde ontmoetingen tussen bewoners
Verschillende bewoners vonden het belangrijk om ontmoetingsplekken voor kinderen gezonder te maken. Een interventie werd daarom het rookvrij maken van speeltuinen. Daarnaast zijn er op verzoek van bewoners bankjes geplaatst in het groen: zo kunnen bewoners gemakkelijker onderling een praatje maken en dit versterkt de sociale cohesie. Er zijn ook workshops gezonde voeding georganiseerd waarbij bewoners andere bewoners trainen in kennis over gezonde voeding. Daarnaast is er een skateplek waar jongeren elkaar laagdrempelig kunnen treffen en waar ook jongerenwerkers actief zijn. Er is een watertappunt aangelegd en er wordt wekelijks fruit uitgedeeld om gezondheid te stimuleren. Jongerenwerkers gaan het gesprek aan met jongeren over het gebruik van genotmiddelen en mogelijke gevaren. Inmiddels is er een Café Positieve Gezondheid opgericht in het wijkcentrum De Vleugel, waar wekelijkse bijeenkomsten zijn voor bewoners over verschillende gezondheidsthema’s. Bovendien is er een aantal jaren een groot gezondheidsfestival georganiseerd in het centrum en het Poptapark. Bij dergelijke lokale initiatieven van en door bewoners wordt dankzij een wijkaanpak de gezondheid steeds versterkt.
Gezondheidsinstanties werken samen aan Positieve Gezondheid
Om verandering voor elkaar te krijgen maken de initiatiefnemers gebruik van bestaande netwerken en verbinden zij partijen en initiatieven. Zo werken gezondheidsinstanties GGD, het Reinier de Graaf Gasthuis, Participe, Pieter van Foreest, Careyn, Delft Voor Elkaar, Brijder, GGZ Doel preventie, Zorgorganisatie eerste lijn, JGZ, Sportraad, Humanitas, Perspectief en de Papaver slim samen in het huidige gezondheidsproject voor de wijk. Er zijn diverse trainingen over Positieve Gezondheid georganiseerd voor deze organisaties om het gedachtegoed meer in de haarvaten van professionals te krijgen. Daarnaast voeren onderzoekers ook metingen uit om te achterhalen of de ingezette interventies inderdaad tot een betere gezondheid hebben geleid bij wijkbewoners.
Proces aanjagen en visie veranderen
Het Louis Bolk Instituut heeft dankzij zijn kennis en expertise in Positieve Gezondheid een aanjagende en adviserende rol in dit traject. Dit heeft tot gevolg dat beleidsmedewerkers en de gemeente door een andere bril hebben leren kijken naar gezondheid in de wijk. Het Louis Bolk Instituut biedt ook andere gemeenten praktische en strategische ondersteuning om gezondheid in de wijk samen met bewoners aan te pakken. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor uw gemeente? Neem contact op met het Louis Bolk Instituut.
Lees ook
Themapagina Positieve Gezondheid en Leefomgeving