De IM-onderzoeksagenda is opgesteld om de belangrijkste onderzoeksvragen en -thema’s te identificeren voor onderzoek in Nederland. Dat leidt namelijk tot meer kennis die kan bijdragen aan een betere, veiligere en betaalbaardere zorg voor patiënten. De WHO heeft het grote belang van complementaire zorg benoemd als we ook op termijn duurzame en betaalbare zorg voor iedereen beschikbaar willen hebben. Zij roept alle landen op onderzoek te doen naar complementaire zorg. In Nederland pakken het Consortium Integrale Zorg en Gezondheid en het Louis Bolk Instituut deze handschoen op. Het CIZG, een samenwerking tussen academische ziekenhuizen, GGZ-organisaties en kennisinstellingen, werkt aan een duurzame integrale gezondheidszorg. Samen hebben wij een onderzoeksagenda Integrative Medicine ontwikkeld op basis van een eerder advies van ZonMW. Deze onderzoeksagenda geeft niet alleen richting aan de onderzoeksprioriteiten, maar heeft ook tot doel om verschillende belanghebbenden op het gebied van integratieve gezondheidszorg in Nederland samen te brengen.
Prioriteit in onderzoek
De onderzoeksprioriteiten zijn:
- Onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van IM-interventies:
- Hierbij staat met name de effectiviteit centraal, gevolgd door de kosteneffectiviteit en de methodologie om de effecten in kaart te brengen. - Onderzoek naar best practices, kennisdeling en implementatie:
- Hierbij is met name behoefte aan goede samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg, best practices, en implementatieonderzoek in de praktijk. - Onderzoek naar het gebruik van en de ervaringen door patiënten:
- Centraal staat hierbij onderzoek naar informatievoorziening, wensen en behoeftes en ervaringen en tevredenheid van patiënten. - Onderzoek naar meer fundamenteel IM-onderzoek, zoals verbanden tussen gezondheid en biologische systemen:
- De prioriteit ligt bij onderzoek naar de verbanden tussen verschillende aspecten van gezondheid, gevolgd door het zelfherstellend vermogen en de verbinding tussen lichaam en geest.
Als meest veelbelovende onderzoeksgebieden voor Nederland zijn oncologie, pijnmanagement, palliatieve zorg en huisartsengeneeskunde benoemd.
Op het gebied van kennisdeling wordt met name goede informatievoorziening voor patiënten en cliënten genoemd, gevolgd door goede voorbeelden van zorginstellingen en goede keuzehulpen.
Help mee de onderzoeksagenda uit te voeren!
Ziekenhuizen, zorgorganisaties, onderzoeksinstellingen en andere professionals zijn van harte uitgenodigd om samen met het Louis Bolk Instituut en het CIZG de onderzoeksagenda uit te voeren. Een van de uitdagingen in Nederland is ook om te komen tot financiering. Heeft u ideeën hebben over onderzoek of financiering? Neem dan contact op met Herman van Wietmarschen (h.vanwietmarschen@louisbolk.nl), onderzoeker voeding en gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.
Meer informatie
Van de onderzoeksagenda zijn de volgende documenten beschikbaar: