Samen met de doelgroepen
Door met de doelgroepen ontmoetingsplekken te onderzoeken doen we in dit project gezamenlijk kennis op over de werkzame elementen voor vrouwen met een migratieachtergrond en tienermeiden van 12 tot 18 jaar. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in waarom zij ontmoetingsplekken juist wel of niet bezoeken, wat hun dat oplevert, wat er aangepast zou moeten worden en in hoeverre de plek bijdraagt aan sociale cohesie. Met deze kennis is het voor gemeenten mogelijk om ontmoetingsplekken te creëren die beter aansluiten bij de behoeftes van deze wijkbewoners.
Aanpak van het onderzoek
Dit onderzoek is een participatief actieonderzoek en omvat een uitgebreide aanpak in vier wijken in Amersfoort, Nieuwegein, Zeist en Utrecht. Het onderzoek begint met een literatuurstudie naar de werkzame elementen van het stimuleren van ontmoeting in het algemeen en meer specifiek voor vrouwen met een migratieachtergrond en tienermeiden. Hierbij kijken onze onderzoekers naar hardware (een ingreep in de fysieke of sociale leefomgeving), software (het actief stimuleren ervan) en orgware (het organiseren en onderhouden van die plekken). Vervolgens maken de deelnemers met hulp van wijkprofessionals en via de Photovoice-methodiek zelf inzichtelijk wat hun wensen en behoeftes zijn. De Photovoice-methodiek houdt in dat wijkbewoners aan de hand van fotografie hun wereld in beeld brengen. Ten slotte worden de resultaten gebundeld en gevalideerd in nieuwe focusgroepen met dezelfde deelnemers. Hierbij wordt het Bolk-model voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving gebruikt om de resultaten te duiden. Daarnaast stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut een inspiratiegids op met praktische handvatten voor beleidsmedewerkers van gemeenten. Deze integrale benadering is passend bij de werkwijze van ons instituut.
Looptijd en financiering
Het project loopt van maart 2024 tot juni 2025. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een breed scala aan partners. De deelnemende gemeenten (Amersfoort, Nieuwegein, Zeist en Utrecht), de Provincie Utrecht en GGD-regio Utrecht (GGDrU) zijn verbonden aan de Regio Deal Vitale Wijken. Dit is een netwerk waarbinnen samen leren, reflecteren en kennis delen omtrent sociale cohesie in wijken centraal staan. Dankzij deze structuur weten de partners elkaar al goed te vinden. Naast de Regio Deal partners is ook de Universiteit Utrecht aangesloten als partner. Het Louis Bolk Instituut en GGDrU voeren het onderzoek gezamenlijk uit. Het Louis Bolk Instituut neemt hierin het voortouw en is hoofduitvoerder, de onafhankelijke procesbegeleider Movisie waarborgt de kwaliteit van samenwerking. Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd door ZonMw: projectnummer 11010012310005. Vooral beleidsmedewerkers van gemeenten en woningcoöperaties kunnen baat hebben bij de inzichten die uit dit onderzoek voortkomen.
Meer informatie
Voor meer informatie over het project:
Ontmoeting in de wijk: wat werkt voor tienermeiden en vrouwen met een migratieachtergrond? (ZonMW)
Ontmoeting in de wijk (GGDrU)
Voor meer informatie over Positieve Gezondheid en Leefomgeving:
Positieve Gezondheid en Leefomgeving
Lees ook
Positieve Gezondheid en sociale cohesie centraal in nieuwe wijk Texel
Werken aan een betere sociale basisinfrastructuur
Positieve Gezondheid in Amsterdam Zuidoost