Positieve Gezondheid integraal ingebed in Brabants beleid

De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om in 2030 drie gezonde levensjaren erbij te hebben voor iedere Brabander. Juist door keuzes te maken die bijdragen aan een gezonde leefomgeving, gezond gedrag en gezonde voorzieningen, zet de provincie in op preventie. Een van de projecten om dit te bereiken richt zich op het laten meewegen van gezondheid in toekomstige voorstellen, subsidies en projecten. Maar hoe pak je dit proces aan? Daarvoor is de hulp van het Louis Bolk Instituut ingeroepen.

Gezondheidsbevordering via beleid

Veel provinciebesluiten hebben effect op het dagelijks leven van burgers. Denk maar aan betere infrastructuur, nieuwe woonwijken of de uitbreiding van regionale bedrijfsterreinen. Vaak is economie hierbij de drijvende kracht en is gezondheid van burgers minder in beeld. Het lastige aan gezondheid is dat over de lange termijn gaat: de rekening voor negatieve effecten op gezondheid komt pas later. Door gezondheid echter prominent en in een vroeg stadium te laten meewegen in allerlei beleidsvoorstellen, werkt de provincie preventief aan gezondheidsbevordering en dit draagt bij aan de Brabantse doelstelling ‘drie gezonde levensjaren erbij’.

Maar hoe geef je zo’n ambitie nu praktisch handen en voeten? Het Louis Bolk Instituut is gevraagd om hiervoor een model te ontwikkelen gebaseerd op het Bolkmodel voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving. Dit model incorporeert allerlei aspecten van gezondheid. Enerzijds laat het zien wat de impact van een voorstel is op gezondheid, en anderzijds maakt het inzichtelijk hoe het thema gezondheid juist afzonderlijke beleidsprogramma’s verbindt en zelfs bijdraagt aan het behalen van andere programmadoelen. Daarmee bevordert deze werkwijze bij uitstek integraal denken en handelen en het combineren van beleidsdoelen. Idealiter draagt één maatregel dan bij aan meerdere doelen van andere programma’s en is er sprake van wederkerigheid. Zo kan gezondheid bijvoorbeeld het belang van natuur versterken, en kan natuur bijdragen aan meer gezondheid.

Casus: fietspaden voor mobiliteit én gezondheid

Bij vraagstukken over toekomstige bereikbaarheid en mobiliteit kan bijvoorbeeld de aanleg van een snelfietspad voor woon-werkverkeer een goede oplossing zijn. De gezondheids-bijvangst is groot: doordat meer werkenden fietsen in plaats van autorijden, werken zij aan hun conditie en gezonde levensjaren. Bij het opzetten van een dergelijk groot infrastructureel project loont het dus om gezondheid mee te nemen in de besluitvorming, naast mobiliteit, bereikbaarheid en economie.
Ook bij de aanleg van woonwijken is het cruciaal om het project op het effect op gezondheid te screenen: zijn er voldoende faciliteiten en ruimten waar burgers uitgenodigd worden om te bewegen? Zijn er ontmoetingsplekken waardoor er sociale cohesie in een wijk kan ontstaan? Zijn er mogelijkheden voor een gezamenlijke moestuin? Dergelijke initiatieven bevorderen gezondheid in de brede zin, waarvan uiteindelijk iedereen de vruchten plukt.

Integrale visie op gezondheid

Het Brabantse model voor Positieve Gezondheid laat zien welke impact een bepaald beleidsvoorstel heeft op de gezondheid van Brabantse burgers. Dankzij de integrale visie op gezondheid vanuit diverse beleidsterreinen werkt de provincie proactief aan de drie gezonde levensjaren erbij in 2030.

Het project Een Brabants model voor Positieve Gezondheid loopt van januari 2024 tot en met december 2024. 

Lees ook

Themapagina Positieve Gezondheid en Leefomgeving