Arbeidsbehoefte in de geitenhouderij

Biologische en gangbare bedrijven vergeleken

Jan Kappers, Nick J.M. van Eekeren. 2008. Arbeidsbehoefte in de geitenhouderij: Biologische en gangbare bedrijven vergeleken. Biogeit. 12. Louis Bolk Instituut, Driebergen.
Pagina's / pages: 30
Type: Rapport
Download (pdf, 0.68 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Om naar een optimalisatie van de arbeidsproductiviteit te werken is meer inzicht nodig in de huidige arbeidsbehoefte op geitenbedrijven. Hiervoor zijn cijfers uit de praktijk noodzakelijk. Bestra consultancy (onderdeel van Hendrix UTD) heeft via workshops over de arbeidsproductiviteit in de geitenhouderij veel praktijkcijfers gegenereerd.

"

Uit de resultaten komt naar voren dat een gemiddeld biologisch en gangbaar bedrijf evenveel minuten per geit per dag besteedt aan het melkgeitenproces (0,97 en 0,96 minuut/geit/dag). Omdat de melkproductie van een gemiddelde biologische geit lager ligt, is de arbeidsbehoefte in minuten per 100 kg melk in het melkgeitenproces hoger; 41 en 33 minuten per 100 kg biologische en gangbare melk respectievelijk. Een verschil van bijna 25% (exclusief het grond/ruwvoer-, lammerenopfok- en overheadproces). Dit maakt de kostprijs van biologische geitenmelk alleen al voor het stuk arbeid in het melkgeitenproces een stuk hoger.
"Maatregelen om de arbeidsproductiviteit te verhogen moeten worden gezocht in een stijging van melkproductie per geit, bedrijfsomvang en melksysteem. Daarnaast moet op biologische bedrijven de arbeid voor beweiding nader onder de loep genomen worden en kan arbeidsverlichting gezocht worden in een lagere vervanging, duurmelken of lammeren bij de geit houden. In Biogeit rapport nr 13 worden de mogelijkheden van éénmaal daags melken besproken.

Trefwoorden in Nederlands: