Bodempodcast #7 Waterhuishouding: Een veranderend klimaat, seizoensrijpaden, en het weerbericht onder je kussen

Merel A. Hondebrink. 2022. Bodempodcast #7 Waterhuishouding: Een veranderend klimaat, seizoensrijpaden, en het weerbericht onder je kussen.
Type: Podcast
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

In deze aflevering van de bodempodcast gaan we het hebben over waterhuishouding. Dit doen wij samen met Merel Hondebrink van het Louis Bolk instituut en we zijn te gast bij Andre Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof in Randwijk, Gelderland. Merel vertelt ons over het belang van een goede waterhuishouding en wat hier precies bij komt kijken. Samen met André beantwoordt zij vragen als: hoe zorg je voor een goede waterhuishouding van je bodem? Wat kunnen we verwachten in de toekomst als het aankomt op een veranderend klimaat met meer droogte en wateroverlast? En hoe zorg ik dat mijn bodem hier goed mee om kan gaan? Aan het eind van de aflevering nemen we een kijkje bij een irrigatieproef op het bedrijf van André en komt uiteraard ook weer het bodemdiertje van de week langs met dit keer: de pendelaar.

Alle bodempodcasts beluisteren
 

De Bodempodcast

Wil jij mee leren over wat bodemkwaliteit precies is, hoe je dit in het veld bepaalt en hoe je de bodemkwaliteit op jouw bedrijf kan verbeteren? Dit, en nog veel meer, leer je in de bodempodcast: een serie van 18 podcasts over duurzaam bodembeheer. Onafhankelijke bodemkundigen van o.a. het Louis Bolk Instituut vertellen je in de podcast hoe je zelf de je bodemkwaliteit kan beoordelen, hoe je problemen signaleert en wat hiervoor duurzame oplossingen zijn. De cursus is geschikt voor zowel melkveehouders en akkerbouwers en we behandelen alle bodemtypes binnen Nederland. We gaan praktijkgericht aan de slag en bouwen de kennis vanaf de basis op. Daarnaast behandelen we actuele thema’s zoals koolstofvastlegging, niet kerende grondbewerking en de samenwerking akkerbouw-melkvee.

De bodempodcast een product is van Boerenverstand Onderzoek & Advies. Meer informatie bij mijnbodemconditie.nl 
MijnBodemconditie is gezamenlijk ontwikkeld door BoerenverstandELFPOLNVProvincie GelderlandProvincie Drenthe.

Trefwoorden in Nederlands: bodem, water, waterhuishouding, klimaat, droogte, irrigatie, regenwormen, pendelaar